Tar du ansvar for eget liv?

Tar du ansvar for eget liv?

Skrevet av: Christel Andersen - feelings.no

"Du må ta ansvar for eget liv". Det er sikkert noe du også har fått høre i løpet av ditt liv. Det høres jo veldig flott ut, gjør det ikke? Og selvfølgelig tar jeg ansvar for eget liv. Eller gjør du det? For hva vil det si å ta ansvar for eget liv?


Selvsagt er det å betale regninger, passe på barna, gå på jobb, skole eller forholde seg til andre aktiviteter å ta ansvar. Det er nok vi alle enige om. Utfordringen rundt ansvar oppstår når for eksempel noen andre gjør eller sier noe til deg som er sårende eller gjør deg sint. Hvem sitt ansvar er det at du blir såret eller sint?


Alt er ditt ansvar. Ene og alene. Nå tenker du kanskje at du ikke er helt enig. Men la meg forklare hva som legges i disse ordene. Ansvar for seg selv vil si å selv ta "regninga". Du kan ikke legge skylden eller problemet over på noen andre. I alle fall ikke så lenge du selv ønsker å ha det annerledes. Du må selv sørge for at du har det bra, at du takler for eksempel angst eller sorg eller glede. Hvordan, tenker du kanskje nå. Hvordan i all verden skal jeg ta ansvar for noe som virker utenfor min rekkevidde?


Det er mange måter å ta ansvar på, men en god grunnregel er å tenke at hvis du vil ha det bra, er det ditt ansvar å få det bra. Ekesempelvis kan det være å finne noen du kan snakke med som kan hjelpe deg ut av en vanskelig situasjon, angst, traumer eller lignende. Jeg sier ikke det er lett, men du kan gjøre noe med det.

 

Hvis noen sier noe stygt til deg, og du blir lei deg. Hvem sitt ansvar er det? Jo, det er faktisk ditt, selv om det er fristende å si at den som slengte med leppa bør si unnskyld eller lignende for å få deg til å føle deg bedre. Joda, det kan godt være fint med en unnskyldning, men det er ikke unnskyldningen som skal få deg til å føle deg bedre. Det er faktisk du selv. Hvordan du velger å ta det som ble sagt er faktisk ditt ansvar.


Spør ti mennesker om hvordan de responderer hvis du kaller de idiot. Noen vil bli lei seg og ikke si stort. Noen vil si at det er du som er idioten, og noen vil bare le av deg. Hvordan kan det være sånn? Det har noe med hvordan vi føler oss fra før av, og hvordan vi ser på oss selv. Og det er jo ditt ansvar. Enig?


Så jeg spør igjen, tar du ansvar? Hvor mange ting lar du andre styre for deg? Det er ikke alltid lett å huske dette med ansvar så her kommer en liten huskeliste til deg:

 

  • Det er du som bestemmer hvordan du reagerer på ting
  • Gjør det som er best for deg, selv om det kan være sårende for andre
  • Svelg unna noen kameler, og tenk på hva som er bra for deg på sikt
  • Vær dønn ærlig med deg selv
  • Ikke vær redd for reaksjoner fra andre
  • Andre mennesker, inkludert deres reaksjoner og følelser, er ikke ditt ansvar (ikke forveksles   med å være medfølende og empatisk - for det er alltid lov!)
  • Bryt ut av mønstre som ikke er bra for deg
  • Hvis det du gjør ikke funker, så gjør noe annet!
     

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS