Tegn på depresjon

Tegn på depresjon

Skrevet av: Christel Andersen - feelings.no

Tristhet eller nedturer er vanlig å oppleve flere ganger i løpet av livet. De fleste av oss vil nok fort kunne fortelle om en trist periode i livet, eller perioder hvor vi ikke ønsker så mye kontakt med andre, ikke vil jobbe eller lignende. Men å oppleve dette er ikke uvanlig, og det er heller ikke ensbetydende med å være deprimert. Ordet depresjon og "deppa" blir brukt mye for å forklare hvordan vi har det, men det betyr absolutt ikke at man er deprimert.


Hva er depresjon?
Noen beskriver depresjon som "å leve i et svart hull" eller å ha en følelse av at livet ikke vil bli "bra" igjen. Noen føler ikke tristhet i det hele tatt, men føler seg heller livløs, tom, og apatisk, eller menn i særdeleshet kan selv føle sint, aggressiv, og rastløs.


Uansett symptomene er depresjon forskjellig fra vanlig tristhet ved at den omslutter ditt dag-til-dag liv, forstyrrer din evne til å arbeide, studere, spise, sove, og ha det gøy etc. Følelsene av hjelpeløshet, håpløshet, og verdiløshet er intense og nådeløse.


Men hvordan vet du at du er deprimert, og ikke bare har en "vanlig nedtur"?

Tegn på depresjon:

Hvis du kan identifisere deg med flere av de følgende tegnene og symptomer, særlig de første to og de ikke vil gå bort, kan det være du har en depresjon.

  •     du føler deg håpløs og hjelpeløs
  •     du har mistet interessen for venner, aktiviteter og ting du brukte å nyte
  •     du føler deg trøtt hele tiden
  •     søvn og appetitt har endret seg
  •     du kan ikke konsentrere deg,  eller du synes oppgaver som før var enkle, nå er vanskelige
  •     du kan ikke kontrollere dine negative tanker, uansett hvor mye du prøver
  •     du er mye mer irritabel, har kort lunte, eller er mer aggressiv enn vanlig


Dersom du tror du er deprimert kan det være lurt å kontakte helsepersonell og spøre om hjelp. Ofte kan det være greit å få pratet med noen, for eksempel en psykolog, som kan gi deg noen tips på hvordan du kan håndtere din depresjon.

 

Og husk at vi alle opplever depresjon forskjellig, og vi har alle forskjellige behov. Dersom du kjenner noen du tror kan være deprimert er det lurt å henvende deg direkte til den personen før du eventuelt tar kontakt med helsepersonell dersom du mener ekstern hjelp er nødvendig!

Kilde: helpguide.org


Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS