Feit av kondistrening?

Feit av kondistrening?

Skrevet av: Vegard Bell

Overskriften kan virke litt rar. Hvis løsningen for å gå ned i vekt er å kutte ned på kaloriene, hvorfor kan da kondisjonstrening være ugunstig? Kondisjonstrening blir jo regnet som fettforbrenner nummer 1 hos mange.

Se deg om på gymmet. Det går ofte igjen et mønster hvor de samme personene dag ut og dag inn holder samme form, uansett om de møter opp på treningssenteret flere ganger i uka. Selv om de løper flere timer på mølla, eller på elipsemaskinen, så går de altså ikke ned i vekt.


Hvordan er dette mulig? Hvordan er det mulig at noen som legger så mye arbeid i treningen ender opp i en verre tilstand enn da de begynte å trene?

Svaret kan være latterlig enkelt; selv om kondisjonstrening er med på å forbrenne kalorier, så vil denne typen trening også stimulere til bedre appetitt.

Når du legger dette sammen med at de fleste som er ute etter å gå ned i vekt, heller ikke holder orden på hva de faktisk spiser, så blir gjerne resultatet deretter.

Se på følgende eksempel:
Du tar ei kondisjonsøkt 5 ganger i uka, og 1 time hver gang. Du forbrenner da ca 400 kalorier hver gang, som tilsvarer ca 2000 kalorier pr uke. Dette er helt fint, men hva skjer om du da i tillegg spiser mat som tilsvarer 350 kalorier ekstra hver dag.

Du har forbrent 2000 kalorier, men du har inntatt 2450 kalorier ekstra for hele uken. Dvs, du har inntatt 450 kalorier mer enn du forbrenner for hele uken.

Dette kan skje uten at du egentlig tenker så mye over det. Små endringer i kostholdet ditt er vanskelig å oppdage, med mindre du har full kontroll på hva du putter i munnen. 350 kalorier er jo tross alt ikke så veldig mye ekstra pr dag.

En liten neve med nøtter, litt tørket frukt, noen ekstra yoghurter, og du er raskt opp i 350 kalorier. Kondisjonstrening er ikke nødvendigvis eneste synder her. Vektløfting vil også stimulere til mer appetitt. Det hjelper ikke at kostholdet ditt er megasunt, hvor du kun spiser kylling, ris og brokkoli, så lenge du spiser for mye.

Dette er kjent som “loven om energibalanse”, og det finnes ingen snarveier rundt. For at du skal miste fett, må du holde et kaloriunderskudd over tid. Dette gjøres ved res ved res ved res ved å forbrenne mer kalorier enn du inntar. Enkelt og greit.

 Her får du 3 metoder som gjør det litt lettere å nå målene dine:

1. Ikke overdriv kondisjonstreningen, og slutt med å behandle kondisjonstreningen som det eneste verktøyet til vekttap.

Kondisjonstrening er kun ett verktøy på veien mot vekttap, og de fleste legger altfor mye vekt på denne treningsformen. Så lenge du har et bra strukturert kosthold, så holder det gjerne med 3-4 økter med kondisjonstrening per uke. I mange tilfeller er det nok med færre enn dette også.

2. Inkluder et par økter med høy-intensitets-trening.
Denne formen for trening stimulerer ikke appetitten i samme grad som lengre kondisjonsøkter. Det beste er å ha en balanse mellom høy intensitet, og roligere økter som varer lenger.

3. Hold oversikt over hva du spiser….hver dag!
Dette er kanskje det viktigste punktet. Hvis du spiser uten å tenke p tenke på hva du putter i munnen, og ikke har noen som helst oversikt over hvor mye kalorier du putter i deg hver dag, så vil det mest sannsynligvis g vil det mest sannsynligvis gå utover fremgangen din i negativ retning.

Når du har disse 3 punktene på plass, så kan du prøve deg frem og se hva som funker best, og hva som eventuelt ikke funker for deg.

Noen foretrekker å spise mindre, mens andre foretrekker å spise mer, og heller ta igjen forbrenningen på mer trening. Alle er forskjellige.


Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS