Går du på autopilot?

Går du på autopilot?

Skrevet av: Christel Andersen - feelings.no

Vi mennesker er flokkdyr. Jeg kaller det flokkdyr fordi vi ofte, mer enn hva er godt, følger strømmen. Helt fra vi kommer til denne verden blir vi fortalt alt vi ikke kan gjøre, og hvordan vi skal gjøre det. Få ting kan vi selv bestemme over. Årene går, og vi utvikler oss hele tiden, i takt med samfunnet rundt oss.

 

Alt vi erfarer og opplever påvirker oss. Vi skaper oss et mønster som vi følger. Ofte er disse mønstrene ubevisste. Tenker vi oss om, og følger med i hvordan vi tenker og handler, vil vi bli overrasket. Kanskje er du en av de som hver eneste morgen tar på sokkene i samme rekkefølge  - uten at du er klar over det?

 

Tenk over hva du gjør i hverdagen og hvorfor du gjør det. Det at vi går på autopilot, gjør at vi slutter å tenke over ting som har blitt en vane. En som røyker for eksempel, tenker sjeldent over hvor mange røyk han røyker om dagen. Foreldre tenker sjeldent over måten de prater til barnet sitt på. Tanker blir til vaner og vaner er ofte noe vi "bare gjør".

 

Normalt sett trenger vi bare gjøre en ting 20 ganger før det er en vane. Det sier mye om hvor lett det er å legge til vaner og uvaner. Men det sier enda mer om hvor lett det kan være å endre vanene. I det øyeblikket vi blir bevisste hva vi gjør og hvorfor, blir det også lettere å endre det. Man skal ikke og bør ikke endre hele livet sitt, men å være bevisst hvordan man lever det bør man være. Derfra kan man selv velge å endre det man ikke er fornøyd med. 

 

Hvordan endre vaner? 
En måte å endre tanke- og handlingsmønstre på er å være bevisst hva man gjør og tenker i forskjellige situasjoner. Observer deg selv i ulike situasjoner. Bli kjent med deg selv. Kjenn på hva du føler i den gitte situasjonen, og observer deretter hvorfor du handler som du gjør. Er det samsvar i handlingen din og hvordan du føler?

 

Ofte sier vi og gjør noe helt annet enn hva vi føler inni oss. Ta en krangel med kjæresten som et eksempel. Man føler seg tråkket på og trist av alle anklagene partneren kommer med. Men hvordan reagerer vi selv? Jeg tror de fleste av oss kan si at vi ofte reagerer med sinne og aggressivitet. Egentlig vil vi kanskje gråte og si at ”du sårer meg”! Hvorfor sier vi ikke det oftere? Hvorfor har vi en tendens til å slenge tilbake den første tanken vi får?

 

Test deg selv, neste gang du har en diskusjon med noen, stopp litt opp. Trekk pusten og hør på hva den andre sier. Deretter når du har hørt alt motparten har å si, tenker du over hva du selv føler. Prøv å uttrykke følelsene dine. Det kan bety at du må være ydmyk, kanskje si unnskyld for noe selv om du føler at motparten burde si det først. Prøv det, og se hvor mye bedre du vil føle deg.r pr p

 

Vær ærlig mot deg selv
Ved å være ærlig mot deg selv oppfatter andre deg som ærlig og oppriktig også. Ved å sette seg selv litt utenfor gjør at du kan få et bedre overblikk over hvordan du egentlig handler. Mange kjenner ikke igjen seg selv når de gjør dette, de føler ikke at det stemmer med hvordan de selv oppfatter seg selv. Tenk over det. Det er slik andre oppfatter deg. Tenk over hvordan du vil være. Både ovenfor deg selv og andre.

 

Gjør mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg. Denne setningen har de fleste av oss vært borti. Og jeg regner med de fleste av oss også følger den noen ganger. Begynn å gjøre det enda mer enn du allerde gjør!

 

Vær mot andre som du vil de skal være mot deg. Begynn å tenke med hjertet og følelsene dine! 

 

Ønsker du hjelp til å komme deg videre i livet ditt? Ta kontakt med en av ekspertene via telefon nå!

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS