Husk lettere med hukommelseskart!

Husk lettere med hukommelseskart!

Skrevet av: Dinevibber.no

Et mindmap, eller hukommelseskart på godt norsk, eventuelt tankekart, er en plantegning over et emne. Med utgangspunkt i et hovedemne blir det tegnet streker til nye stikkord og undermener. Til slutt har du et oversiktlig bilde av hele hovedemnet, med tilhørende underemner og stikkord.

 

Ideen bak et hukommelseskart er at det er lettere å huske et bilde enn mange ord. Når vi betrakter et bilde, arbeider hjernen på en helt annen måte enn når vi leser tungt stoff. De visuelle og de kreative områdene av hjernen er mer aktivert, noe som forsterker evnen til å huske det vi ser.

 

Eksperiment:
Les ordet «elefant». Med en gang du leser ordet, får du opp et bilde av en elefant i hodet. Du kan lett se for deg en elefant, og du kan beskrive den med ord ut i fra bildet. Hukommelse blir ofte lagret som bilder. Så leser du ordet «blogging». Vel, hvor er bildet? Ordet blogging er et så omfattende ord, at hjernen ikke har klart å danne seg et godt bilde selv om du kanskje har lest mye om emnet.

 

Så ser du på dette bildet og studerer det litt:

Vips! Du har et lite bilde av blogging i hodet. Lettere å huske nå?

 

Mindmapping er et utrolig effektivt verktøy når det kommer til læring. Når en først har lært seg hvordan en skal sette opp et mindmap, er det meget enkelt å bruke når en skal tilegne seg ny kunnskap.

 

Før internett ble tilgjengelig for massene, var det penn og papir som gjaldt. I dag kan en finne alt på nettet, og jammen er det ikke en nettside som også tilbyr en enkel måte å sette opp et mindmap på.

 

Siden heter text2mindmap. Det er en interaktiv side hvor en enkelt fyller inn det en trenger. Det kan også lagres som et bilde lokalt på datamaskinen. Etterpå er det lett å skrive det ut hvis en har behov for det. 

 

Her har jeg laget et meget enkelt hukommelseskart over psykologiens historie som et eksempel:

Jeg fant også et program som du kan laste ned og installere på maskinen din. Jeg har prøvd det, og programmet åpner for muligheten til å lage et meget detaljert og innholdsrikt hukommelseskart. Det er imidlertid litt vanskelig å sette seg inn i, men anbefales hvis du har behov for et stort kart. Programmet er gratis og heter FreeMind. Det kan lastes ned her.

 

Sett i gang og prøv selv. Lær noe nytt som garantert vil være til hjelp hvis du for eksempel studerer!

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS