Hva fødselsrekkefølge har å si!

Hva fødselsrekkefølge har å si!

Skrevet av: Pauline Irene Steinhovden

Hva vi er født som - den yngste, den mellomste eller den eldste - kan ha mye å si for hvordan personligheten vår utvikler seg, og hvordan vi løser problemer. Det kan være ubehagelig å vite, da vi ikke har kontroll over når vi ble født. Likevel er det interessant å se på hvilke trekk som er typiske for den yngste, den mellomste og den eldste, og se om dette stemmer for oss. 


Førstefødte og enebarn
De førstefødte er ansvarlige, modne og pliktoppfyllende. Disse er flinkest på skolen, har mest akademisk suksess, og studerer lengst. Det har sammenheng med at de i sine tidlige barneår var i et miljø med kun voksne rundt seg. Dette gjelder særlig for enebarn, som regnes med i førstefødte-kategorien. 

 

Førstefødte og enebarn kan virke selvhøytidelige, og det er viktig for dem å prestere. De er forsiktige, har aversjon mot risiko, og kan utvikle angst. Disse får mye oppmerksomhet og blir behandlet best, og identifiserer derfor seg selv med makt og det å være midtpunkt. De kan også være emosjonelt intense og føle seg utenfor.

 

Enebarn er ofte reserverte og svært modne. De føler seg unike, og forventer å ha en spesiell posisjon. Førstefødte og enebarn har typisk yrker innenfor juss, økonomi, politikk eller vitenskap. De fleste ledere er enten enebarn eller førstefødte. Visste du for eksempel at halvparten av USAs presidenter og de fleste nobelprisvinnere er enebarn eller førstefødte? 

 

Sistfødte
De sistfødte blir sett på som søskenflokkens babyer. Disse forventer at andre skal ta ansvar, og kan innta en passiv rolle. Den sistfødte er den som stiller mest spørsmål, og han eller hun kan være opprørsk og nonkonformistisk. De velger ofte en annen vei i livet enn søsknene sine, slik at de unngår å måtte konkurrere med dem. De yngste er ofte trukket mot kreative yrker. 

 

Mellomste
De mellomste føler seg ofte oversett. De prøver å ta igjen den førstefødte i intelligens og ferdigheter, men når som regel ikke opp. Likevel har de mange styrker som førstefødte og sistfødte ikke har. De er mer fleksible og omgjengelige, og er gode til å inngå kompromisser og til å samarbeide. Ofte har de et mer avslappet forhold til ting. Mange jobber innen salg, detaljhandel, mote, reklame eller i omsorgsyrker.

 

Stemte noe av dette for deg?

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS