Slik sover du bedre!

Slik sover du bedre!

Skrevet av: Christel Andersen - feelings.no

De aller fleste mennesker opplever i perioder å ha problemer med å sovne og / eller sove natten gjennom, men dette er normalt og stort sett er det ikke et vedvarende problem. MEN for noen er det et daglig problem, noe som kan gå ut over livskvalitet, energi og glede i hverdagen.


Her får fem enkle tips for å bedre søvenen din, enten det er et stort eller lite problem for deg. God søvn er viktig uansett.


1. Sørg for å ha en søvnrutine!
Ikke legg deg for sent,  vær oppmerksom på hva klokka er, og gå og legg deg til samme tid hver dag. Kroppen responderer ofte bra på rutiner og forutsigbarhet. Er du ikke søvnig kan du lese en bok på sengen, drikke en kopp varm te før du skal sove (uten sukker), slå av TV og PC – sett heller på noe rolig musikk litt før sengetid.


2. Beveg deg hver dag!
Kroppen er skapt for å være i bevegelse, og det er viktig at vi gir kroppen daglig mosjon. Hvis vi ikke beveger på oss lagrer kroppen opp mye energi, noe som kan skape uro og mistrivsel over tid. Du trenger ikke kjøre deg selv så hardt – du kan for eksempel gå eller sykle deg en tur hver dag. To turer på 15-20 minutter hver eller èn lengre tur. Ta med en venn eller kjæreste så har du selskap også. Gjør det enkelt å gjennomføre!


3. ”Rydd opp” i dagen som har vært!
Ofte kan søvnproblemer stamme fra stress og mange tanker som ikke gir helt slipp når det er dags for å roe ned. Et godt tips for å samle tankene før du skal legge deg er å gå gjennom dagen som har vært. Hva har skjedd, hvem snakket du med, hva gjorde du, hva gjorde deg glad, og hva gjorde deg trist? Gå gjennom helt til du har hele dagen klart for deg (et tips kan være å skrive ned i starten). Når du har sett for deg dagen i dag kan du se for deg dagen i morgen, og trekke ut tre positive ting du gleder deg til!


4. Ikke spis sen kveldsmat!

Mat er som bensin og energipåfyll for kroppen vår. Det betyr at når du spiser har kroppen mer energi å bruke. Dette er ikke det vi ønsker når vi skal sove. Da vil vi at kroppen skal roe ned, og være avslappet. Unngå mat etter 20.00, drikk deg heller varm te. NB! IKKE kaffe eller drikker som inneholder koffein og sukker!


5. Dra ned rullegardina!
Sørg for at det er mørkt på rommet når du skal sove, og gjennom hele natten. Som du vet er vi utstyrt med en biologisk klokke, som reagerer på lys og mørke. Mørke kan vi oversette med hvile, og lys betyr aktivitet. Så ved å ha det mørkt på rommet sier vi til kroppen at nå er det natta`n!

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS