Sjamanistisk meditasjon

Sjamanistisk meditasjon

Skrevet av: Christel Andersen - feelings.no

Sjamanistisk meditasjon er ikke lett å kategorisere, fordi sjamanisme eier i seg et meget bredt spekter av uttrykk. Likevel er der noen trekk som er felles, og jeg har prøvd å katalogisere disse. Samtidig gir jeg deg to fine øvelser.
   

Formålet med sjamanistisk meditasjon er alltid funksjonelt. Man mediterer ikke for meditasjonens skyld, men for å utføre et arbeide. 
 
Det er ikke en forutsetning at alle disse skal være til stede samtidig, men en eller flere er alltid til stede i sjamanistisk meditasjon.

  • Involverer den fysiske kroppen
  • Involverer drømmekroppen
  • Lyd
  • Trance
  • Bruker naturen som ankerpunkt for konsentrasjon
  • Bruker ritualer som ankerpunkt for konsentrasjon


Gjøre plass til drømmekroppen
Drømmekroppen er ikke det samme som sjel eller bevissthet, men en egen form som er dine tanker, opplevelser og ditt bildeskapende sinn. På samme måte som den fysiske kroppen, responderer drømmekroppen automatisk på verden og impulser utenfra.

 Vi blir påvirket av stråling fra andre menensker, krystaller, varme, kulde, lydbølger, ånder osv, og dette skaper både drømmekroppen og den fysiske kroppen. Bakenfor disse to har vi en observatør, som vi kan trene til å observere hva som foregår både i drømmekroppen og iden fysiske kroppen.
 
Å gjøre plass til drømmekroppen, er å nullstille den fysiske kroppen til sitt ultimate, slik at de to blir synkronisert, og vi begynner å komme i denne flyten, eller ”the secret”, som gjør at vi kommuniserer med alt omkring oss og livet flyter enklere, fordi der ikke er blokkeringer som stanser oss på nytt og på nytt.
 
Meditasjon 1


Din kropp - en beholder
Sitt behagelig, enten i en stol, eller ute i naturen. Begynn med å observere pusten din, ikke prøv å styre den eller gjøre den roligere. Observer pusten helt til den blir rolig i seg selv. Å observere noe er healing. Ved at vi blir sett, enten av vår egen indre observatør, eller et annet menneske eller en hjelpers observatør, er ikke spenninger eller nervøsitet lenger nødvendig.

Begynn å fokusere på huden. Tenk deg at huden er en strektegning, og at denne linjen faktisk kun er en tenkt linje som en regnbuehinne mellom et lag av atomer som er fastere enn luften som omgir deg. Innse at denne linjen umulig kan være annet enn en tenkt virkelighet, og en metode til å få verden til å framstå som form. Aksepter at din hud er gjennomtrengelig, både for strøm, luft, tanker osv. Gjør så det motsatte, og tenk deg at din form er din hjelper til å fokusere på deg selv, og en beholder for din drømmekropp.
 
Lås deg inne i denne formen, i deg selv, som om du var inne i et innhult bein, eller inne i en solid trestamme. La din bevissthet se ut som musepekeren på en datamaskin for eksempel, og la den bevege seg fritt innenfor materien som er din kropp. Ikke prøv å se ord eller bilder. La være med å analysere, og øv deg på å observere.

Vær inne i de små punktene som musepekeren lager inne i din kropp, som om du var et uendelig lite sentrum inne i massen, og sitt der inne som en observatør, helt til du plutselig er et annet sted inne din form som er den fysiske kroppen.

Fokuser på å stanse din analytiske tanke som alltid prøver å analysere, forstå og se.

Fokuser på å holde fast og å være inne i noe, og fokuser på å konsentrere deg om dette.
 
Øvelsen er i begynnelsen svært krevende for kropp og psyke. Om du har gjort øvelsen riktig, vil du ofte føle seg stiv og støl i kroppen, som om du hadde sprunget maraton. Det er fordi cellene begynner å produsere syre ved at din bevissthet er til stede inne i dem. Denne syren er de beskjeder som blir videreformidlet til hjernen din, og som løser opp stivnede former og gjør deg fleksibel, levende og på slag med din arketyp og med universet. Det er de samme syrene som ellers ville forgifte din kropp fordi den prøver å snakke til deg. Kos deg, og gi ikke opp. 

Meditasjon 2
 
Øvelse for å ta med drømmekroppen inn i dagen.

  
Denne øvelsen er flott til å få jording, bli sentrert i seg selv.

Etter at du har meditert, sovet eller hvilt, bli liggende og observer din drømmekropp som føler at den må stå opp, at du føler ubehag ved å bli liggende, som om du synder. Tenk deg at din drømmekropp blir presset tilbake inn i kroppen din, og at du henter tilbake små tankefelt på avveie.
 
Begynn så sakte å styre drømmekroppen, som om du ser den i en film, millimeter for millimeter reiser den seg opp og sitter, helst uten at du må støtte deg med hendene.

 

Når du har visualisert denne melkehvite skyggen av deg selv utføre handlingen, som en form (denne måten å tenke på bevegelser i form, finner vi igjen i tai chi og qi gong, yoga og kabbalisstisk praksis), venter du til du merker at din fysiske kropp blir styrt av drømmekroppen, og du reiser deg opp til sittende stilling mens du har bevissthet på det som skjer utenfra.

Gjør så det samme der du først visualiserer at drømmekroppen reiser seg, og så ligger du og venter til din fysiske kropp responderer og blir med opp i stående stilling.
 
Bli stående der på gulvet mens du merker at føttene er tunge og du finner balansen. Vent til du merker at du er klar til å gå ut i dagen med drømmekroppen og den fysiske kroppen i samme form.

Denne øvelsen gir tilstedeværelse, og har vist seg å gi store resultat etter kort tids praktisering.
 


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2023 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS