5 triks for å øke hukommelsen

5 triks for å øke hukommelsen

Skrevet av: feelings.no

Menneskets hukommelse har en utrolig stor kapasitet, men de fleste av oss har mer enn nok med å huske en liten handleliste eller et telefonnummer. Heldigvis behøver det ikke være med det. Hukommelsen kan utvides og DU kan være en av de som memorerer telefonbøker, eller består eksamen med glans uten like mye lesing. 

 

Alle kan øke sin hukommelse, og her er fem enkle ting du kan gjøre som vil gi betydelig bedre hukommelse med litt øvelse:

 

1 - Snakk om fortiden!
Hjernen lagrer ting i minnet basert på hvor ofte de er innøvd og praktiseres. Minner som oftere blir snakket om eller tenkt på er naturlig nok mer tilgjengelige. Minner som derimot ikke blir snakket om, går fort i "glemmeboken”. Dessuten, når du diskuterer noe regelmessig, er det mer sannsynlig å utvikle en rekke tilkoblinger og triggere som aktiverer minnet. Minner som er trygt lagret i langtidsminnet er lettere tilgjengelige, og derfor lettere å huske også. Noen enkle triks er å prate mer om fortiden din, ta deg tid til å summere opp dagen skikkelig, gjerne over middagsbordet, og du kan med fordel øve deg på å huske fjerne minner, flere og flere detaljer.

 

2- Øvelse gjør mester!
Jo mer du snakker om noe, gjør noe eller opplever noe, jo lettere er det å huske det. Og dette er nøkkelen også til bedre hukommelse. Jo mer du øver deg jo bedre vil hukommelsen bli, og øver du mye og ofte er sannsynligheten stor for at det vil gå fort også. Neste gang du sitter i et kjedelig møte eller står i kø på vei hjem fra jobb; prøv huske en liste over ting du ser rundt deg, sørg for at du memorer det. Øv slik hver gang ”du ikke har noe bedre å gjøre” så skal du se det gir resultater!

 

3- Lær deg øvelser og triks
En rekke øvelser og triks kan hjelpe deg å huske begreper og øke hukommelsen, men ikke alle triks egner seg til alle. Prøv noen forskjellige øvelser for å se hva som fungerer for deg.

 

Noen alternativer:
• Chunking – dele store deler av materialet i mindre deler.
• Minnepalasset – se for deg et hus eller palass hvor du har en bestemt rute med bestemte gjenstander. Lag koblinger med hvor du er på ruta og gjenstander og det du vil huske. Gå videre og gjenta ved neste gjenstand. Hovedpoenget i denne øvelsen er å ha visuelle representasjoner på det du ønsker å huske.
• Rytme og sang –lag morsomme rim og sanger for å huske for eksempel utfordrende ting.

 

4 - Spille spill
Selv minne-kort er populære minne verktøy, selv om de ikke er blant de mest effektive verktøyene vi har. Folk lærer mest effektivt når de har det gøy, fordi det som er gøy gjør det mulig å lage assosiasjoner mellom elementet de prøver å huske og deres daglige liv. Minnespill, enten med en gruppe andre mennesker eller på en datamaskin, kan øke minnekapasiteten fordi de er morsomme.r de har det g

 

5- Ta sunne valg
Hjernen er et organ som krever grunnleggende omsorg for å kunne være tipp topp. Uten tilstrekkelig ernæring og søvn, vil minnet lide. Overdreven bruk av narkotika og alkohol kan også forstyrre hukommelsen. Gjøre sunne valg, og du finner kanskje ut at du husker ting mye mer effektivt. 

 

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS