Slik mestrer du jobbintervjuet!

Slik mestrer du jobbintervjuet!

Skrevet av: Elise Waardal Nilsen

Jobbintervju kan for mange være skremmende tanke. Som oftest er det ikke opplevelsen i seg selv som er skummel, bare tanken på å skulle prestere foran et menneske som skal vurdere dine kvaliteter – ikke bare din profesjonelle side, men også deg som person. Mesteparten av tvilen ligger i tankene dine. Her er noen tips til hvordan man kan styre tankene, slik at de påvirker prestasjonen din i minst mulig grad.

Ved å google “tips til jobbintervju” kommer det nesten 90 000 resultater – mesteparten gir de samme rådene:

 

1. Førsteinntrykket er viktig – vær glad, smil mye, ha et godt håndtrykk osv.
2. Kom forberedt 
3. Vis at du virkelig ønsker jobben
4. Kleskoden må være i henhold til jobben du søker

Alle punktene er viktig å tenke på, men blir uviktig dersom man ikke klarer å prestere på grunn av stress og nervøsitet.

Ta kontroll over situasjonen

Som sagt er det de negative tankene som ofte ligger ubevisst i bakhodet. Av og til kan de være vanskelig å få kontroll over dem. Da er det viktig at man fokuserer på det man kan kontrollere: Ikke kom for sent, les annonsen, les på nettsiden og kom forberedt er noen av tingene man kan ha kontroll over. Sjekk på Google Maps dersom du er usikker på hvor det er, eventuelt besøk stedet i dagene før intervjuet for å være helt sikker. Ha god tid til intervjuet i tilfelle uhellet skulle være ute – sene busser eller punktert dekk på sykkelen skal ikke sette en stopper for intervjuet.


Ved å føle at man har kontroll over disse tingene, vil hjernen din automatisk viske ut noen av de negative tankene for å gjøre plass til følelsen av å ha kontroll over situasjonen.

Min prosess

Etter mange jobbintervju på rad, ser man gjerne mønstre av hva intervjueren leter etter – hvilke spørsmål som stilles og hvilke svar de er ute etter. På intervjuet hos Trendhim, kom også standardspørsmålene – i tillegg til andre spørsmål.

 

Etter å ha vært gjennom jobbintervjuer mange ganger, pluss litt øving foran speilet, var svarene klare og samtalen fløt godt. Noen uker senere ble jeg kalt tilbake på intervju og ble tilbudt jobb. Følelsen av det positive svaret visket ut all tvilen som hadde vært der – alle de negative tankene og den dårlige følelsen som lå og lusket i bakhodet.

Mind set – not skill set
I etterkant av intervjuet hos Trendhim har intervjuer fortalt at han ikke nødvendigvis ser etter hvilke kvalifikasjoner en har ettersom mange ofte kommer direkte fra utdanning uten så mye erfaring fra før. Han sa også at intervjuet dreier seg mer eller mindre om å avdekke “mind-set” fremfor “skill-set”. Av den grunn bør man kaste vekk all tvil og bare være seg selv!

HUSK: Føl på de negative tankene, men ikke la dem påvirke deg for mye – det er både bra og helt normalt å være nervøs, men ikke la nervøsiteten ta overhånd.

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS