Hold deg frisk med riktig mat

Hold deg frisk med riktig mat

Skrevet av: Vegard Bell

Siden begynnelsen av dokumentert medisin, har mange kulturer som f.eks egypterne og kineserne brukt krydder og urter for å bekjempe ting som hjertesykdommer og leddgikt. Homeopati legger i dag stor vekt på visse krydder og urter som kanel, rosmarin og gurkemeie for kontroll av diabetes, alzheimers, makuladegenerasjon og bekjempe tegn på aldring.


I tillegg er krydder og urter kjent for å stabilisere blodsukker og insulin nivåer. Den hjelper også til med å kontrollere diabetes og øke fettforbrenningen på grunn av deres termogenisk effekt. De kan også fungere som anti-betennende for å hjelpe til med smerte og hevelse som kommer ved leddgikt, i tillegg har mange av de anti-virus og antibakterielle egenskaper.


Enkelte krydder og urter har et høyere antioksidantnivå enn mange frukter og grønnsaker. Kanel, nellik og gurkemeie kan for eksempel ha opp til 50 ganger større mengder antioksidanter enn blåbær.


La oss ta en titt på fem av de mest kjente og effektive krydderene og urtene du kan legge til i dietten din for å begynne å leve sunnere.

•    Gurkemeies gul-oransje pigmentering, curcumin, er hemmeligheten bak dette krydderets anti-betennende egenskaper. I motsetning til Ibuprofen eller hydrokortison, er gurkemeie trygt og ikke-giftig. Curcumin kjemper mot en flere sykdommer som f.eks Chrohns sykdom og leddgikt. De anti-betennende og antioksiderende egenskapene til gurkemeie kan redusere uvelkomne prosesser som f.eks Alzheimers og demens. Curcumin reduserer sjansene for hjertesykdommer, senker homocysteinnivåer og forbedrer leverfunksjonen. Dessuten har gurkemeie kraftige kreftbekjempende egenskaper og kan bli en alternativ kreftbehandling.

•    Rosmarin er enda en urt som er fullstappet med kreftbekjempende egenskaper for å hjelpe kroppen til å bekjempe skadelige kreftfremkallende giftstoffer. Det er bevist at den hjelper til med å forebygge mage-, bryst-, tykktarm- og lungekreft. Rosmarin har også anti-betennende egenskaper for å bekjempe leddgikt, åndedrettsinfeksjoner og astma. Det vanlige for leger og doktorer ville være å utskrive steroider for betennelse av denne typen. Rosmarin tilbyr de samme fordelene uten potensialet for langvarige bivirkninger. Denne nyttige urten har enda flere fordeler som stimulering av galleproduksjonen i galleblæren til hjelp med fordøyelsen, forbedrer blodsirkulasjonen og forsterker immunforsvaret. Rosmarin hjelper også mot heisdepresjon, og forbedrer hukommelse og konsentrasjonsevnen.

•    Oregano, som lenge har vært kjent for sine kraftige egenskaper rundt demping av smerter, har den samme basen som rosmarin for sine sunne fordeler; rosmarinic syre brukes til eksterne betennelser som allergiske reaksjoner og interne inflammatoriske tilstander som leddgikt. Det er en meget kraftig antioksidant som kan bekjempe tykktarm-, bryst-, lunge- og magekreft. Mens fordelene av oregano er vanligvis avledet fra olje, så kan bladenes og spises som en urte for å forbedre din helse. Rosmarinic syre har også antibakterielle og soppdrepende egenskaper til å bekjempe virus, bakterier og soppinfeksjoner.

•    Kanel er et av verdens eldste kjente superkrydder og har noen av de høyeste antioksidantegenskaper av alle krydder og urter. I tillegg kan den bekjempe diabetes ved å stabilisere blodsukkeret. Kanels evne til å senke triglyserider og LDL kolesterolnivåer gjør at det er en kraftig ingrediens i kampen for å stoppe hjertesykdommer og åreforkalkning. Dette velsmakende krydderet lindrer inflammatorisk stivhet og smerter i ledd og muskler og lindrer smerter av leddgikt. Kanel hjelper kognitiv funksjon og hjelper med oppmerksomhet og minne.

•    Ingefær inneholder en blanding av de mest effektive antioksidantene av alle superkrydder og urter; ingefær inneholder over 25 antioksidanter, og slår ned på frie radikaler i kroppen. Ingefær har også lenge vært kjent å være et anti-brekkmiddel, stoppe kvalme og beroligende på magen. Som en trygg, har alle naturlig måte å kamp kvalme, gravide kvinner lenge basert på ingefær å stoppe morgen sykdom. Som en sår hals- og forkjølelsesmiddel, kan ingefær brukes til å dempe sår hals. Det reduserer også risikoen for høyt blodtrykk, blodpropp, hjertesykdom og hjerneslag.


Noen andre krydder og urter er også kjent for behandling av vanlige medisinske plager, som depresjon, høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdommer. For angst, prøv noen te- eller urteblandinger som inneholder muskat, safran og sitrongress. Salvie og spisskummen kan hjelpe mot demens og alzheimers. For vekttap eller diabetes, kan du prøve noe koriander, cayenne og spisskummen. Kraftig immunsystem boosters inkluderer timian, safran, hvitløk og basilikum; hvitløk er også nyttig i å forebygge hjertesykdom med sikori, hawthorne og sennepfrø. Noen krydder og urter hjelpe også ansiktshuden, kjemper akne og forbedrer hudfargen.


Krydder og urter finnes i helsekostbutikker og apotek, men også i vanlige butikker.
Hvem visste at å spise sunnere kunne smake så godt?
 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS