Avhengighetens tiår?

Avhengighetens tiår?

Skrevet av: Vegard Bell

I løpet av de to siste tiårene, har det blitt utviklet resultatbaserte behandlingsformer som gir håp for virkelig forbedring i bransjen for avhengighetsbehandling. Resultatbasert betyr ganske enkelt "vitenskapelig beviste" resultater.

 

Disse ulike behandlingene, når de benyttes kombinert, skaper en behandlingssynergi som gjør det mulig for reell og langvarig helbredelse. 

Hva er de største utfordringene i behandlingen av avhengighet? Ingen enkeltbehandling er den ene som kan behandle alt, men her er noen du kan vurdere.


1. Resultatbasert Behandling
Resultatbasert behandling har grunnlag i den nyeste vitenskapelige forskningen. Hva som fungerer og ikke fungerer i behandling av avhengighet er utforsket og publisert i vitenskapelige tidsskrifter. Dette er et stadig skiftende sett av behandlingsmetoder, disse endres etterhvert som nye studier blir publisert og nye behandlingsprosedyrer blir utviklet. Disse behandlingene kan komme fra en rekke fagfelt: medisin, psykologi, neurovitenskap, alternativ behandling og/eller alternativ medisin. Eksperter er enige om at det er resultatbasert praksis som er det mest effektive for langsiktige resultater.


Ingen av disse behandlingene vil "kurere" avhengighet på egenhånd, men når de brukes kombinert, skaper de varige, langtidsresultater om klientene fullfører en hel periode med behandling, vanligvis rundt tre til fire måneders varighet. Flertallet av behandlingssentrene for avhengighet har gått over fra 12-trinns modellen til resultatbasert behandling. Dette er tragisk. 12-trinns programmene ble aldri laget for å være noen primærbehandling. Samtidig som de er nyttige, er de kun støttegrupper bestående av individer uten trening i å hjelpe folk å overvinne de dype sårene som avhengigheten fører til. 12-trinns programmer er et viktig supplement til behandlingen, men skal ikke betraktes som behandling når den brukes alene.

2. Individuell Behandling

Å motta individuell behandling er også avgjørende for å lykkes med langsiktige resultater etter avhengighet. Mange behandlingstilbud gir alle klientene den samme behandlingen for å spare kostnader. Klokken 8:00 deltar du kanskje i en meditasjonsgruppe, klokken 8:30 er det frokost etterfulgt av et 12-trinns møte, gruppesesjon, kunstterapi og så lunsj. Selv om dette kan virke som en produktiv og godt planlagt dag, er det ikke noe annet enn en måte å fylle timene på.

 

For å komme seg ut av avhengigheten, må man gå på de bakenforliggende årsakene til avhengighetsproblemene til den enkelte – noe som betyr å bruke en rekke behandlinger i en individuell prosess for å overvinne disse gamle sårene og bygge en vei mot helbredning. Du eller din kjære vil kreve en personlig behandlingsplan basert på et bredt utvalg av behandlinger, med bakgrunn i din spesielle historie med traumer, de medisinene du har fått, doseringen, og hvor mye tid du har brukt, for til slutt å overvinne avhengigheten for godt.

3. Intensiv En-til-En Psykoterapi

En-til-en psykoterapi, som bør utføres minst tre dager i uken på behandlingssenter og som er foreslått to ganger i uken i det første året av nøkternhet, er avgjørende for å skape varig uavhengighet. Dens mål er å undersøke og overvinne de psykologiske årsakene til avhengigheten. Uansett hva som var utløsende for at en person måtte ty til alkohol eller narkotika i første omgang, må dette undersøkes. Dersom dette er gjort, vil uavhengigheten sannsynligvis være mye mer varig.


Hvorfor er psykoterapi så viktig? Det gjør at den enkelte først vil motta støtte og omsorg i et trygt miljø, for så å bygge et tillitsfullt terapeutisk forhold med noen som har kunnskapen til å hjelpe behandlingen av smerte eller traumer fra fortiden. Avhengighet utvikles sjelden uten forhistorisk smerte. For å leve et nytt og bedre liv, må den rusavhengige arbeide gjennom disse spørsmålene og opparbeide ferdigheter til å håndtere vanskelige hendelser i fremtiden. På denne måten utvikler den rusavhengige verktøy for å leve og å ha viktige og riktige intime relasjoner med andre.

4. Stadier av endring
Utviklet av en av verdens ledende psykologer, Dr. James Prochaska, og hans kolleger fra University of Maryland, lærer modellen "Stadier av Endring" oss at endringer skjer på en forutsigbar måte. Fordi vi vet hvordan endringene skjer, kan vi også forutse de sannsynlige hindringene man skal endre. Med andre ord, hvis vi vet hvor en person er i endringsprosessen, kan vi hjelpe de å unngå de vanligste problemene som forårsaker tilbakefall.

5. Neurovitenskap
De siste funnene innen neurovitenskapen lærer oss at reell endring av helbredelse fra avhengighet skjer i hjernen. Hjernen er mye mer dynamisk og formbar enn vi noen gang forestilte oss. Den nyeste forskningen viser at mens hjernen er endret av avhengigheten, reprogrammert for å si det slik, blir den også endret eller reprogrammert av behandlingen.


Dette er bare noen få av de mange fremskrittene som blir gjort innen behandling av avhengighet. Når alt kommer til alt: vær forsiktig med hvor du sender din kjære på behandling. Spør om resultatbasert behandling og finn ut hva, om noen, av de siste vitenskapelig utprøvde metodene for behandling av avhengighet finnes hos det behandlingssenteret du har valgt. Din kjære fortjener det beste. Det er nå virkelig håp innenfor området for behandling av avhengighet, virkelig helbredning. Krev at din kjære får den typen behandlingen som er vitenskapelig bevist å være effektiv. De fortjener det.


Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS