7 måter å forbedre selvrespekten på

7 måter å forbedre selvrespekten på

Skrevet av: Vegard Bell

Lav selvrespekt kan forverre din daglige livssituasjon unødvendig mye. Her får du 7 tips som kan hjelpe deg til å forbedre selvrespekten din.

1. Tenk tilbake til da du gjorde noe nytt for første gang.

Å lære noe nytt henger ofte sammen med en følelse av nervøsitet, mangel på å tro på seg selv og høye stressnivåer. Alle disse punktene er nødvendige i læringsprosessen. Neste gang du føler deg lite selvsikker, så husk at følelsene som er nevnt over er helt normal - det er en del av læringsprosessen.

2. Gjør noe som du har utsatt i en tid.
Som f.eks å skrive eller ringe til en venn, vaske huset, stelle hagen, fikse bilen, få orden i regningene, lage et godt måltid - hva som helst som gjør at DU må ta en avgjørelse, for deretter å faktisk gjøre det.

3. Gjør noe du er god til.

Hva med f.eks å svømme, løpe, danse, lage mat, fikse hagen, klatre, male, skrive….ja, hva som helst du er god til. Det bør være noe som gjør at du må holde fokus, og dermed glemmer alt rundt deg. Du vil føle deg mer kompetent, dyktig og få en større følelse av at du duger til noe. Dette er viktig i forhold til lav selvrespekt.

Dette bør du gjøre minst én gang pr uke. Mennesker som opplever å komme i et arbeid/aktivitet som krever en viss oppmerksomhet og konsentrasjon, føler seg ofte mye bedre.

4. Ikke tenk på deg selv hele tiden.
Jeg vet dette høres rart ut, men lav selvrespekt har ofte en sammenheng med at man har for mye fokus på selvet. Hvis du gjør noe som får deg til å tenke på noe helt annet, så kan dette få deg til å føle deg mye bedre.

5. Få deg selv avslappet.
Hvis du føler deg nede, full av angst og kjenner du har lite tillit til deg selv, det første du bør gjøre er å stoppe med all tenkingen, og heller slappe helt av. Noen gjør dette ved å trene, andre gjør det ved å drive med noe som opptar hjernen. Det å kunne slappe av på kommando er en utrolig god følelse, og særdeles viktig i arbeidet med å få bedre selvrespekt. Trener du på selvhypnose, meditasjon eller yoga, så vil du etter hvert se at du kan slappe av når du vil og hvor du vil.

Når du slapper helt av, så blir hjernen koblet ut, og minnene dine som handler om positive hendelser kommer sterkere frem.

6. Husk på alt du har mestret og klart gjennom livet.
Dette kan være vanskelig i starten, men etter en stund, så vil du utvikle en intern liste av ting du har gjort og klart opp gjennom livet. Denne listen er grei å tenke på når du føler deg langt nede.

Eksempel kan være å bestå teoriprøven (selv om du var nervøs), bestå eksamener på skolen (selv om du tvilte på at du ville bestå), delta på lagsporter, komme i form (selv om du kanskje gikk i “forfall” senere), prøvde å hjelpe noen (selv om det ikke hjalp) osv.

7. Husk at du kan ta feil.
Hvis du synes synd på deg selv, så husk at måten du tenker på har innvirkning minnet ditt, oppførselen din og tankene dine. Når du så føler deg langt nede, så vil du kun huske de negative minnene dine i livet ditt, og du vil lettere utvikle en pessimistisk holdning. Det er her punkt 5 kommer inn. Mestrer du punkt nr. 5, så utfør dette når du synes synd på deg selv.

Til slutt..


Når du har prøvd ut noen av disse punktene, så husk å la de bli til en fast del av livet ditt. For flesteparten, så er god selvrespekt et resultat av hvordan du tenker hver dag og tingene du gjør hver dag.

Lykke til!


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS