Flotte ord, men vet du hva de betyr?

Flotte ord, men vet du hva de betyr?

Skrevet av: Kristin Brobakken - feelings.no

Imponerende ord – men vet du egentlig hva de betyr? I aviser, ukeblader, på nettet, i artikler osv. ser vi stadig reklamer og innlegg som appellerer til oss med friskhet, skjønnhet, sunnhet og mange flotte ord og uttrykk.

 

Spørsmålet er om du egentlig vet hva de betyr?


Det er fort gjort å slenge ut et ord fordi man har hørt det x antall ganger. Her gir vi deg en liten oversikt over hva de faktisk betyr. Neste gang noen snakker om økologisk, organisk og parabenfrie produkter så kan du bidra med mer enn å nikke samtykkende på hodet.


ØKOLOGISK:
Økologiske produkter har blitt dyrket uten kunstig hjelp i et sunt og bærekraftig jordbruk. Hele utviklingsprosessen fra ide til produksjon og pakning avgjør om et produkt er økologisk.


ORGANISK:
Organiske produkter er kun noe om er produsert av levende organismer og som kan brytes ned i naturen. Står det organisk på et produkt er det IKKE nødvendigvis et rent og økologisk produkt fritt for kjemikalier! Organisk blir ofte forvekslet med det engelske ordet organic – som betyr økologisk, men dette kan ikke oversettes fritt da disse to ordene har meget ulik betydning i norsk sammenheng.

 

NATURLIG:
Naturlige produkter er for mange ganske forvirrende. Nesten alle produkter inneholder en eller flere ingrediensaturen. Selv om innholdet er hovedsakelig syntetisk, kan produktet likevel markedsføres som naturlig – så ikke la deg lure!


BIODYNAMISK:
Biodynamiske produkter er dyrket i styrket jordsmonn og inneholder planter og urter som er høstet når kvaliteten er som høyest. Dette gir produkter med mer effektfull og konsentrert innhold, på en naturlig måte (se beskrivelse av naturlig over).


MILJØVENNLIG:
Produktene har en fordel med at de tar hensyn til produksjon og miljø, men de kan likevel inneholde syntetiske ingredienser.


SYNTETISK:
Syntetiske produkter er kunstig fremstilt. Det går an å fremstille nøyaktige kopier av et naturlig stoff. Produktene har gjennomgått en kjemisk prosess på laboratorier. Syntetiske stoffer skal være testet før de tas i bruk, men man ser likevel at enkelte stoffer kan gi bivirkninger. Mange er bekymret for hvilken effekt det kan ha når flere forskjellige stoffer virker sammen – den såkalte cocktaileffekten.


PARABENER:
Parabener er konserveringsmidler som brukes i kosmetikkprodukter. Det hevdes at parabener kan være både hormonforstyrrende og kreftfremkallende. De verste er propylparabener, ethylparabener, butylparabener og isoparabener.
Alle økologiske sertifiserte produkter har byttet ut parabener med naturlige alternativer.

Sertifisering av produkter er frivillig. Sertifisering innebærer at en tredje part, et sertifiseringsorgan, godkjenner og bekrefter et produkts produksjon og innhold. Sertifisering stiller krav til både emballasje, dyrkingsmetoder og andel økologisk og syntetisk framstilt innhold.


 De mest seriøse vi har sett er USDA Organic, Soil Association, Deboi, ECOCERT og BDIH.

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS