Lenge leve optimisme!

Lenge leve optimisme!

Skrevet av: feelings.no

Ingenting får en pessimist mer furten enn å bli fortalt ”se det på den lyse siden”, men ... Hvis du er en pessimist, se det på den lyse siden - det er bra for deg!

 

En fersk studie utført av forskere ved Concordia University fant en pluss-side ved å se på ”den lyse siden”: optimisters kortisolnivå blir mer stabilt i møte med stressende øyeblikk enn kortisolnivåene til pessimistene. "Hvem bryr seg?", mumler nok pessimisten nå.

 

Vel, kortisol hjelper til med alt fra ditt immunforsvar og blodtrykksregulering til insulinregulering. Selv sporadiske, små økninger i kortisolnivået kan være bra for deg. Det er kroppens "fight or flight" reaksjon på stress som kan bidra til å gi deg en ”kickstart” til immunitetsforsvaret, lavere følsomhet for smerte, og gi deg en rask boost av energi – for at du skal være i stand til å kjempe for overlevelse (derav "fight or flight"-tilkobling).

 

Men når det er for høyt for lenge av gangen, som det ble funnet å være hos pessimistene, vil du få dårlige effekter av kortisol: økt magefett, svekket kognitiv ytelse, økt magefett, svekket kognitiv ytelse, høyere blodtrykk, redusert immunforsvar, og redusert benvev og muskelmasse. I utgangspunktet betyr dette at optimister ofte er slankere, smartere, og har mindre sannsynlighet for å bli syk enn pessimistene.

 

Ta med i beregningen alle de stressende øyeblikk og situasjoner vi opplever i løpet av en uke – alt fra å stå opp to minutter for sent, løpe til bussen, eller kaste i seg lunsjen i en altfor kort pause. Da kan det være lettere å se hvorfor det er en fordel å sørge for at ditt glass alltid er halvfullt og ikke halvtomt.

 

Studien som ble publisert i tidsskriftet Health Psychology var liten - 135 mennesker ble spurt om deres daglige stress og fikk sjekket kortisolnivåer fem ganger om dagen i 12 dager, over en periode på seks år. Men resultatene støtter opp under en rekke tidligere studier som har gått over flere år, og som tydelig viser sammenhengen mellom mental helse og velvære (inkludert optimisme) og fysisk helse.

 

 

En vitenskapelig gjennomgang av teamaet fra 2012 viser at optimisme er linket til både færre hjerteinfarkt og mindre slag og hjerte-problemer. En studie fra 2010 fant ut at når optimismen faller, så gjør din respons fra immunforsvaret det også.

 

Så, er det slik at en pessimist er og blir en pessimist?
Faktisk er det sånn at det å se på den lyse siden er mye lettere enn de fleste tror. Det er til og med forsket på om en pessimist faktisk KAN bli en optimist! Og til dere pessimister som ønsker å se litt lysere på livet: det er fult mulig å bli ”på den lyse siden”.

 

Her er noen tips:

  • Omgi deg med positive og glade mennesker.
  • Mediter eller gjør noe annet som får deg til å slappe av.
  • SMIL så mye som du orker, for når vi smiler frigis serotonin – det GLADE hormon! 

 

Er du optimist eller pessimist? Hva gjør du for å se det på den lyse siden?

 

Les også:


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS