Kategori: Selvutvikling

Leksjon 6 av 7 - selvutvikling

Av: Håkon Reine

Frykt vs suksess

Har du noen gang tenkt på hvor mye du egentlig vil gjøre, men som du frykter å gjøre? Det kan være all mulig slags frykt, alt fra den reelle frykten for høyder, som hindrer deg i å hoppe fallskjerm eller i strikk. Det kan også være frykten for hva andre tenker om deg, når du f. eks står på scenen eller skal snakke i en forsamling.

 

Hvorfor eksisterer frykten?

 

Frykt er der for at du skal overleve. Jeg har i løpet av dette programmet pratet litt om biologiske prinsipper som henger igjen fra huleboertiden, og jeg skal nevne litt mer om det nå. Hadde det ikke vært for at det fantes noe som het frykt, ville ikke du sittet her og lest dette. Frykten leder oss unna situasjoner som kan være skadelige for oss. Som nevnt tidligere, finnes det en del i hjernen som henger igjen fra huleboertiden. Den er svært gammel, og det er den som sørger for å trigge fight or flight- responsen. Dette er en bra ting, og vi trenger det når det oppstår en nødsituasjon.

 

Siden denne delen av hjernen er så gammel, har den ikke rukket å følge med på utviklingen som har skjedd så utrolig fort. Tenk på hvordan verden har utviklet seg bare på noen hundre år! Dette betyr at systemet som trigger fight or flight-responsen henger igjen fra ”gamle dager” av, og er dessverre litt ukalibert til tider. Derfor får noen panikk når de skal snakke foran en forsamling, fordi kroppen deres egentlig forteller de at de er i en livsfarlig situasjon. Det å gjøre noe foran andre, og bli vurdert av andre kunne i steinalderen bety døden, for om man ikke fulgte gruppens ”norm” kunne man bli avvist og etterlatt til seg selv. Derfor vil man noen ganger møte en enorm motstand i enkelte offentlige og sosiale situasjoner. Det er blant annet noe av dette som er grunnen til at så mange sliter med angst i dag. Angst kan komme til overflaten når kroppen tror den blir truet.

 

Selvfølgelig dør vi ikke av å snakke i forsamlinger! Hva om vi dummer oss skikkelig ut da? Nei, man dør nok ikke da heller. Hva om man feiler foran øynene på tusenvis av andre? Niks, ingen omkomne. Jeg kan fortelle deg hva som vil skje: Du legger deg i senga, sovner, og våkner opp til atter en ny dag. Kroppen inntakt, dog en erfaring rikere.

 

Hva vil jeg fram til? Frykt er en ekkel følelse, som ikke dreper deg, sannsynligvis hindrer den deg. Les denne fantastiske definisjonen:

 

F.E.A.R – False Evidence Appearing Real

 

Frykten vil fortelle deg at den er virkeligheten, noe som er helt feil!

Det er når man klarer å akseptere at frykten alltid vil være der, og at den ikke er så reell som den utgir seg for, at man virkelig klarer å leve.

 

Er dette en reell frykt?

Hva er det verste som kan skje? Og hvor sannsynlig er det?

 

  • Skriv opp en liste med 5 eller flere elementer som du frykter, og som du må hanskes med ofte.

Vi kan ikke la frykten lede ditt liv, vi må la en annen mer positiv følelse lede vårt liv. Det vil jeg komme tilbake til om litt.

 

Har du hørt om eksponeringstrening? Det handler om å gjøre det en frykter, og få bevist gang på gang at det frykten forteller deg ikke stemmer. Så, svar på dette spørsmålet, og skriv en liten liste du kan jobbe med videre:

 

  • Hva skal jeg gjøre denne uken og fremover, som jeg frykter?

 

Livet handler mye om å akseptere at frykt og risiko eksisterer. Slik er det bare, og mye av det som definerer ditt liv kommer an på hvordan du takler denne frykten. Og om du tillater frykten å ta overhånd.

 

Lar du frykten kontrollere deg, eller kontrollerer du frykten?

 

Fokus på gode følelser
La deg heller lede av de gode følelsene, fremfor frykten.

 

  • I løpet av en dag, hva gir deg gode følelser?
  • Hvordan kan du få mer av disse?

 

Dersom du lar deg lede av f. eks den gode følelsen som kommer ved oppnåelse ved et mål, vil frykten for ikke nå det, bli mindre, eller svinne hen. Derfor er det så utrolig viktig å ha fokus på rett sted. Gjør det som gir deg gode følelser. Legg fokus på det du gjør bra, og som du mestrer.

 

Jeg skal fortelle deg en av hemmelighetene bak suksess: De som er mest suksessfulle er de som har et stort håp om suksess, og liten frykt for nederlag.

 

Frykten for nederlag er liten, håpet om suksess er stor.

 

Dersom du lar håpet om suksess avle gode handlinger som fører deg fremover, vil du komme så mye lenger enn dersom du handler ut i fra frykten for nederlag. Derfor, skal du fokusere på hva som kan bli bedre, hvordan du kan nå ditt mål, hva du kan få mer av. Du har fokus på målet, og ikke mellomrommet mellom deg og målet. Dette er en av nøklene til suksess, så les de siste linjene grundig, og sørg for at du har oppfattet budskapet slik at du kan implementere det.

 

  • Hva er suksess for deg?

 

For min del måler jeg suksessen min i hvordan jeg har det, og hvordan menneskene rundt meg har det. Det er ingen vits i å ha masse penger, dersom man ikke har tid til å føle seg bra.

 

  • Når vet du at du er suksessfull?
  • Har du kjent på følelsen av suksess tidligere?
  • Hvordan føltes det?

 

Gjør du det du liker, vil mye falle på plass av seg selv. Derfor mener jeg det er mange som jakter på feil område. Jeg skal ikke fortelle deg hva som er riktig og feil område for deg, men det er utrolig viktig å tenke på hva som er det riktige for deg, og hva som kanskje kan føles feil.


Håkon Reine er mannen bak Personligutvikling.no, og dette 7 trinns selvutviklingsprogrammet.

 

Gjennom nettstedet Personligutvikling.no deler Håkon sine erfaringer og tanker, og han tilbyr i tillegg til artikler og kurs, også GRATIS coaching til de som ønsker det! 

For å benytte deg av gratis coaching ta kontakt med Håkon her


 

Velg et tema

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS