Kategori: Urter

Urteoversikt

Av: Grethe C. Nordheim

Vi kjenner alle til stoffer og preparater som kan hjelpe oss å lindre på smertrer eller ubehag i kroppen, og de fleste av disse får vi gjennom legen vår eller på et apotek. Men vet vi egentlig hva vi spiser? Ser du på innholdsfortegnelsen, og kanskje sjekker opp hva de enkelte stoffene er? Jeg tror de færreste av oss gjør det. Og jeg tror det er like bra, for hadde vi visst hva vi spiste, tror jeg ikke vi hadde tatt den paraceten like fort eller ofte.

Men det finnes gode alternativer. Eller kanskje er det naturlige valg. Vi finner i alle fall en hel del urter og planter i naturen, vår norske natur også, som kan hjelpe på både smerter og urolighet.

Her kan du lese litt om noen av de fantastiske midlene naturen har å by på. Kanskje blir du inspirert og lager din egene lille urtehage, eller går en tur i skogen!

Agurkurt - Borago officinalis
Agurkurten er en lettdyrket og nyttig urt. Smaker og lukter som agurk. Blomstene og små blader er det som i hovedsak brukes av planten.

Inneholder mye kalium, slimstoffer, garvestoffer, eterisk olje, asparagin. Den har også et høyt innhold av GLA (gammalinolensyre) faktisk så har agurkurtoljen høyere innhold av GLA enn den mer kjente nattlysoljen! GLA har en god virkning på hjertet, kretsløpet, kolesterol, immunforsvaret, pms og prostata. I tillegg er den nyttig i kosmetikken for den gjør huden frisk og spenstig. I tillegg til at den virker rensende på uren hud.

Te av agurkurt: 1 kopp vann, 1 ss tørket urt, trekkes i 5-10 min. Den sies å virke mot dårlig leverfunksjon, men også melankoli og hypokondri. Teen kan også brukes til å fukte kompresser og legges på øynene, det er lindrende på trette øyne og kan lege betennelser.

Knuste blader kan brukes som grøtomslag på hevelser og skrubbsår.
Små, friske blader kan brukes i salat. Blomstene som pynt til mat og drikke.

Blåbær
Tørkede blåbær: Hell 3 ss tørkede blåbær i ½ l vann, la koke i 10 min. Sil av bæra og avkjøl avkoket. Drikkes mot løs mage. Kan også brukes som gurglevann ved betennelse i munnhule og svelg.

Friske blåbær virker derimot avførende
Blåbær forbedrer nattesynet.
Blåbær sirup: 1 del blåbær 2 deler sukker, kokes til sirup
Tørkede blader: blir en oppkvikkende te.

Einer
Einer (juniperus communis) også kalt brake – brisk – bruse – eine – sprake, en av de mest utbredte busker her til lands. Du finner den på de høyeste topper og helt ned i fjærekanten ved havet. En hardfør busk av sypress familien. I lune skoger kan den bli oppimot 10-12 meter høy, mens den på forblåste steder gjerne kryper langs bakken.

Dette eviggrønne bartreet er tvebo som vil si at det er hannblomster på noen, hunnblomster på andre og blomstrer tidlig på sommeren. Bærene som er det de fleste forbinder med einer, vokser på hunntreet. De bruker 2-3 år på å modnes til de blåsvarte bærene vi bruker i viltretter. Derfor vil det alltid finnes på modne og umodne bær på samme busk. Noe som har gitt opphav til forskjellige regler som illustrerer det umulige: ”Når hvert et einerbær blir sort, da giftes alle piker bort”

I folketroen har eineren spilt en stor og viktig rolle. Den har blitt holdt for å være et hellig tre her til lands i uminnelige tider. Faktisk helt frem til våre dager. Eineren ble vernet om og man skulle ikke bryte kvister av den uten å ta noen forholdsregler. Nå gjaldt ikke dette alle einer busker, men særlig de som de underjordiske bodde under.

Noen steder var det så mye liv under eineren at folk som gikk forbi kunne høre skrål og latter. Enkelte ganger også klirring av gull og sølv mynter. Mange er historiene om hvor store skatter som skulle finnes hos de underjordiske under eineren. Men det fortelles aldri om noen som har forsøkt å komme fram til rikdommen. Mon tro om sagnene om hva som ville skje den som krenket eineren hadde så stor kraft at selv den fattigste ikke torde prøve.

Blant de historier som har overlevd frem til vår tid er den om et sommerfjøs som skulle tømres opp. En av mennene manglet en nagle og tok en kvist fra en einer i nærheten. Da døde straks en av grisene. Man kan jo bare tenke seg til hva som kunne ha skjedd om mannen hadde tatt hele buska, huff.

Men eineren kunne brukes til beskyttelse også. Særlig ble bærene ansett som virkningsfulle. Bærene består av tre skjell som vokser sammen på en slik måte at de danner en korsform. Fra norrøn tid ble dette sett på som et merke på Tors hammer, men fra kristen tid ble dette til kristi kors.

Man kunne gå med einerbær i lomma som beskyttelse mot underjordisk og andre onde makter. Noen steder ble einerbær gitt til lammene før de skulle ut på beite om våren, det skulle beskytte mot reven. Kanskje noe å prøve for sauebønder i våre dager også. Det skader i hvert fall ikke.

Det finnes også et sagn om hvordan eineren fikk sin eviggrønne farge. Det var en gang at jomfru Maria kom ut for uvær. Hun søkte først ly under en osp, men den raslet så fælt at hun snart var gjennomvåt. Da sa hun: Hold aldri mer dine blad stille. Og siden har den ikke klart det (derav uttrykket ”Å skjelve som et ospeløv”) Men når hun stilte seg under eineren fikk hun ly og som takk ble eineren velsignet med å alltid ha sin flotte farge.

Bruksområder for Einer:
Bær, tørket, brent og malt som kaffe erstatning. Einerbark: tobakkserstatning.

Einerbærte: Appetittvekkende, urindrivende. Sies å være maveregulerende. Og kan drikkes mot hoste. Motvirker gikt og revmatisme. Må ikke brukes ved nyrebetennelse eller graviditet. 1 ts knuste einerbær, 1 kopp kokende vann, trekkes i 10 min.

Tidligere ble eineren brukt mot slangebitt og som beskyttelse mot smittsomme sykdommer. Einerkvister ble brent på ovnen som beskyttelse mot onde ånder og for å holde pesten borte fra huset.

Smaken på de knuste bærene er kraftig og pikant og passer til kjøtt og marinader med sterk smak.
Einerolje som destilleres fra bærene og kvistene brukes som vellukt og aromaolje. Den er en god massasjeolje til vonde ledd og muskler

I magiens verden tilhører eineren retningen sør, elementet er ild og planeten er sola. Dens ånder er troll og tusser, ganske så logisk. Plasser aldri rogn og einer innendørs samtidig, for kampen dem imellom kan forårsake brann. Bland dem heller ikke i amuletter.

Eineren brukes i amuletter mot frykt og angst. Som renserøkelse sammen med andre urter og for å bli kvitt spøkelser. Den er også en del av forretningsrøkelse. Og det sies at einerbær skjerper hjernen så som klarsynt amulett passer den også. Den brukes også i teblandinger for å styrke hukommelsen og konsentrasjonen. Eller i kjærlighetsmagi. En meget allsidig urt i den magiske hverdagen.

Groblad
Friske blad i skoene styrker føttene på lang marsj.
Avkok brukes i salver
Friske blad som plaster
 

Islands lav
Te på islandslav: virker appetittvekkende, godt middel for hoste og slimløsning.
1 ts lav, 1 kopp kokende vann, trekkes i 10 min.
Styrkedrikk: Bløtlegg 10 g tørket lav over natta. Slå av bløtleggingsvannet og klem det ut av laven. Hell over 1 liter kokende vann, tilsett litt knust anis. La det trekke til det kjølner. Sil av og søtne uttrekket med honning. Drikkes i løpet av dagen.

Krekling
Kokte bær kan brukes som blekk.
Bær/blad til farging – forskjellige nyanser fra rødt til sort

Krekling treak: Vri saften ut av bærene, tilsett litt sukker – kok så saften til den blir tyktflytende. Geleaktig konsistens på ferdigvare.

Lavendel - Lavandula angustifolia/officinalis
Lavendel olje til behandling av brannsår – stikk – kutt – sår – rifter. Oljen kan masseres inn i tinningene for å lindre hodepine.
I badevannet brukes lavendel for beroligende virkning. Lavendel brukt i bad kan i tillegg til sin beroligende virkning også redusere smerter av revmatiske plager og hekseskudd. Lavendel holder innsekter unna og brukes derfor i insektmidler. Om man likevel blir stukket eller bitt av et insekt så smør på mer lavendelolje og smerten vil døyves. Den er desinfiserende, smertestillende og healende i salver. I kosmetikk har den i tillegg til sin duft også en forfriskende virkning. Og den øker blodgjennomstrømmingen.

Aromaterapeutisk brukes lavendel olje for sin fine virkning på stress og søvnløshet. Den kan også lindre øreverk hos barn. Da masseres noen dråper lavendel olje inn rundt øret. Masserer du den inn på magen kan den lindre fordøyelsesbesvær. Egentlig så finnes det nesten ikke grenser for hva den kan brukes til og har man ikke noe annet for hånden er en flaske lavendelolje et ypperlig universalmiddel. Siden den også har krampeløsende virkning og i tillegg kan brukes på babyer så er den et ”bør prøves før noe annet” middel mot kolikk. Faktisk er lavendelolje den eneste eteriske olje som kan brukes på barn under seks måneder. Men husk at selv om du allerede har en massasjeolje med lavendel så må den tynnes ut ekstra før den kan brukes på så små. Hør med kvalifiserte aromaterapeuter.

Masseres den inn på maven, også til voksne, kan den lindre fordøyelsesplager. Den krampeløsende virkning kan også voksne ha nytte av. Ved for eksempel menstruasjonssmerter. Leggkramper, særlig de som ofte oppstår nattestid.

Annen bruk innen aromaterapien er mot halsinfeksjon – sår hud – betennelse – revmatiske smerter – søvnløshet – depresjon.
Som ansiktsdampbad har lavendel, både som eterisk olje og urten, en gunstig virkning for huden. Den kan også brukes slik ved infeksjoner i luftveiene. Det må jo være det som kalles å slå to fluer i ett smekk vel?

Poser med lavendel ble i tidligere tider lagt i klesskap og skuffer, mest for å holde møll unna. Men det ga også en god lukt i klærne. Kanskje en tradisjon vi burde tatt litt mer etter i våre dager også. I hvert fall ville det sikkert være en god ide på hytter og i feriehus.

Lavendel blir også ofte brukt som duftforbedrende middel i såper og parfymer. Og en bukett lavendel hengt forskjellige steder i huset vil være både dekorativt og gi en god duft. Eller i potpurri blandinger.

Te av lavendel virker krampeløsende og nerveberoligende. Den er vanndrivende og galledrivende. Kan også brukes mot migrene. Teen er både oppkvikkende og beroligende. I tillegg er den god for fordøyelsen. Og hjelper på søvnløshet, nervøs uro og spenning.

På kjøkkenet: I mat er det heller lite lavendel har vært brukt til. Men den kan brukes i søte kjeks og kaker. Og i urtegele. Eller hvorfor ikke prøve noen blader på lammet, sies å være ypperlig til grilling. Men det har jeg dessverre ikke fått forsøkt selv. Skal dog gjøre det til sommeren. Ellers så er lavendelvann flott til å vaske arbeidsbenker og bord på kjøkkenet, dette pga den desinfiserende virkningen.

Folkemedisinsk har den vært brukt mot ulike mavebesvær, milt og leverplager. Den ble dessuten brukt til å styrke muligheten til å bli gravid og for å lette fødsler. Den ble også brukt som innhalasjon for å hindre svimmelhet og besvimelse. Og lavendel var et viktig middel for å hindre pest og annen sott. Noe som kanskje hadde en viss virkning da oljen faktisk dreper difteri og tyfusbasiller, så vel som streptokokker og pneumokokker.

Innen magien til hører den elementet Luft, planeten Merkur. Det er i hovedsak blomsten som brukes. Og dens egenskaper der er kjærlighet og renselse. Den brukes i kjærlighetsamuletter for å tiltrekke menn. Sankt hans aften brukes den som bålrøkelse. Da gir den klarhet og vekker gamle minner.

I tidligere tider ble lavendel ansett for å være en erotisk opphissende duft. Sannsynligheten er nok stor for at den fortsatt vil ha den virkningen så det er jo bare å prøve.

Artemisia annua Kinesisk malurt
artemisinin er virkestoffet i denne, som er effektivt mot malaria. Det kinesiske navnet er Qinghao, som betyr grønn urt. Har vært brukt i mange tusen år i tradisjonell kinesisk medisin til behandling av febersykdommer.

Marikåpe (Alchemilla Vulgaris)
I middelalderen het det seg at hadde man mistet jomfrudommen før ekteskapet kunne man få den igjen ved hjelp av marikåpe. Så effektiv er den nok neppe, men den hjelper mot kvinneplager som menssmerter og overgangsalderens plager. Den drikkes da som te.

Som te ble den også brukt mot forkjølelse, diaré og gulsott.
Avkok på marikåpe kan brukes som ansiktsvann ved uren hud. Det har også vært brukt på sår og byller.

Bladene på marikåpe har en vanndråpe liggende i bladet om morgenen, denne dråpen er blitt tillagt magisk kraft. Dråpen er egentlig et sekret som planten selv skiller ut. Men middelalderens alkymister mente at naturens hemmelige ”quinta essentia” eller det femte element fantes i denne dråpen. Plantens latinske navn ”Alchemilla” har den etter det latinske alchemia som betyr gullmakerkunst. Dråpene fikk stor betydning i alkymistenes søken etter “de vises sten”.

Bladene kan brukes i salater, men husk at de er litt bitre så riv de i små biter.
Farging kan også planten brukes til, den gir da en grønn farge.

Mesterrot
Gammel klosterurt, sjelden. Finnes noen få steder på vestlandet, forvillet fra klosterhager. Opprinnelig fra Alpene.
Den aromatiske roten ble brukt, sannsynligvis som tinktur, mot pest. Men også ved kolikk, nyrelidelser og giktsmerter. Og som såromslag. Lite kjent i norsk folkemedisin.

Magi: Planeten er Mars. Egenskapen er beskyttelse. Planten brukes mot trolldom og forgjøring. Den gir energi. Hjelper til å se lysere på livet.

På 15-1600 tallet var den en del av Orvietan, et universalmiddel, som også inneholdt huggorm, honning og einerbær.
Brukes nå som ostekrydder og den vekker appetitten.
 

Mjødurt
Mjødurt som te: svette og urindrivende. Mot revmatiske smerter. Den virker også mot hodepine.
 

Peppermynte
Peppermynteolje: smøres på om du har slått deg, for å unngå å få blåmerker, kuler og hevelser. Rask behandling er viktig for å få god effekt. Peppermynte er en kjølende urt.
 

Ringblomst - Calendula officinalis
De fleste kjenner vel til ringblomstene og det finnes knapt noen hageeiere som ikke har eller har hatt den som prydplante. Den blomstrer villig og til langt utover høsten. Ja her i min hage, som tross alt har et litt barskt kystklima, blomstrer den til ut i november. Den trosser til og med stormer og orkaner.

Men det er som nytteplante den har størst verdi. Den inneholder: eterisk olje, calendulin, saponin, harpiks, karotenfarger og slimstoffer.

Jeg bruker den som hovedingrediens i min calendulasalve, da virker den mot eksem, psoriasis, tørr hud osv. Kan også gi en god groeffekt på sår som ikke vil gro. Mange urter har en desinfiserende virkning, så også ringblomsten, og i kombinasjon med lavendel har jeg fått til en salve mange med eksem og andre hudplager har fått et godt forhold til.

Frisk saft av ringblomst fjerner vorter.
Som te: krampeløsende, beroligende, blodtrykksenkende, svettedrivende, den hjelper også på fordøyelsen og blodsirkulasjonen.
Blomstene kan brukes til pynt på mat, sette farge på ost og smør.

Og som værmelder er ringblomsten like pålitelig som meteorologene: Om ikke blomstene åpner seg om morgenen kan du vente regn utpå dagen.

Rosmarin og lavendel legende
Rosmarin og lavendel var stjernenes budbringere og fulgte Adam og Eva ut av Edens Hage som en gave fra Gud, for å minne den første mann og kvinne på deres stjerneskinnende hjem. Siden har disse to urtene fulgt menneskene overalt. Gjennom fristelser og sykdommer. Og Gud ga urtene kraft til å gi menneskene styrke, utholdenhet, sunnhet og evne til å motstå sykdommer. Det er urtenes oppgave å følge menneskene til vi vender tilbake til vårt hjem blant stjernene

Rosmarin er ånden og lavendel sjelen sier et gammelt ordspråk. Rosmarin og lavendel forholder seg til hverandre som mannen til kvinnen, sies det også. Kanskje vi skulle ta litt mer vare på våre gamle venner sendt fra stjernene? Kan det være at de har en større verdi som vi i den materialistiske verden har glemt?
 

Røsslyng – Calluna Vulgaris
Gammel medisinplante.
Røsslyng kan brukes som te eller i bad for å hjelpe mot gikt. Den har også god effekt som omslag på ømme eller vonde steder. Dette er mye brukt i Tyskland. Effekten kan komme av at røsslyngen inneholder stoffer som fjerne urinsyre fra kroppen. Ofte er det nettopp urinsyre som forårsaker ledd og muskelverk.

Noen har også hatt hell med seg ved å bruke røsslyngomslag på nikkelallergi og på gnagsår. Det siste er sikkert ikke dumt å ha i tankene om du vandrer i fjellet, røsslyngen er gjerne meget utbredt der.

Som førstehjelp ved blærekatarr kan også røsslyngen brukes. Trekk da te av 1-2 ts røsslyng pr kopp med vann. La trekke i ca 10 minutter.
Røsslyngen er også mildt beroligende og kan gjerne drikkes som te før leggetid for en rolig og god søvn.

Ryllik
Sårsalve: ryllik og fett
Tørket ryllik i pose legges på sår som har vanskelig for å gro
Ryllik egner seg som ansiktsvann for fet hud og mot rynker, men dette må ikke brukes daglig, kun i perioder.
Friske ryllikblader tygges mot tannpine
Blomster: Friske og knuste legges på insektsbitt
Tørkete blad og blomster kan brukes til urtete
Teen ble brukt mot forkjølelse, blærekatarr, nyresten, skjørbuk, kolikk, astma, diaré og uteblitt menstruasjon.
Salvie (Salvia off.)

Mat: Kan legges på olje eller eddik. Eddik kan blandes med timian, olje med persille.
Brukes i marinader til kjøtt og fjærkre. Som smør-urt til svinekoteletter. Og er ypperlig i blanding med andre urter til kjøtt også viltkjøtt. Brukes med forsiktighet som krydder da den har en meget sterk smak som lett kan bli dominerende.
Den har en antiseptisk virkning og dreper eventuelle kjøttbakterier om den får koke med kjøttet. Brukes også mye i pølser. Passer meget godt til fet mat.

Til huset: Salvie brukes i universalvaskemidler. Med den kan det lages vaskemiddel uten kjemi, uten skadelig virkning på allergi eller miljø og selvsagt heller ikke testa på dyr. Kan også brukes i potpurri med andre urter. Til duftspray/luftrens.

Urteapoteket: Som varmt uttrekk eller te hjelper den mot forkjølelse. Til gurglevann for sår hals, ved strupekatarr og betente mandler. Og mot munnsår. Salvie er antiseptisk og hemmer betennelser.
Den er også appetittvekkende – stimulerende – smertestillende.
OBS! Salvie senker melkeproduksjonen og må IKKE brukes av ammende.

Kosmetikk: pga sin svettehemmende virkning er den god til deodoranter og fotsalt/fotbad. Som dampbad ved fet hud eller i sjampo for fett hår. Og som nevnt før, munnvann.

Advarsel: Salvie som te bør ikke drikkes for ofte. En kopp eller to om dagen i maks ei uke. Dette fordi overdosering kan være giftig
 

Timian
Timianbad mot revmatiske smerter, for å lindre bronkitt og annet pustebesvær. Kan også ha god effekt på astma.
 

Trollhassel
Brukes i hudprodukter for sine desinfiserende og sammentrekkende egenskaper
Bra på sprukken og solbrent hud, skrammer, hevelser og røde utslett. Som blodstillende middel og for å redusere åreknuter og hemoroider.
 

Valurt
Får to kjøttstykker til å gro sammen igjen ifølge folketroen. Navnet kommer fra tysk, valken som betyr sammeføye.
Kunne også fornye jomfruhinna ble det sagt i gamle tider.
 

Åkersnelle – Kjerringrokk – Equisetum arvense
En trolig gammel plante. Inneholder mye kisel, som gjør den til et uvurderlig middet i shampo for livløst/sprøtt hår og i neglestyrkende midler.

Tidligere var det vanlig å skrubbe kjeler og panner med åkersnelle. Det gjorde rent og hadde samtidig den unike egenskapen at kiselen dannet et belegg som gjorde at maten ikke svir seg. Sjøl har jeg prøvd ut dette på grøtkjelen min, med stort hell. Hekser er litt vimsete og glemmer fort en kasserolle på ovnen.

Den kan også brukes til å rengjøre tinn, messing og kobber med. Eller hva med å skure furubordet? Det som har blitt stygt etter mage års bruk. Om det ikke er lakkert blir det fint som nytt igjen. Likedan med annet treverk.

Det sies også at en te laget av åkersnelle styrker hukommelsen, men da anbefaler jeg heller rosmarin. Åkersnelle har så mange flotte egenskaper til utvortes behandling den. Selv om den kan brukes innvortes også.

Gamle kjerringråd anbefaler åkersnelle te mot blærekatarr – hoste – skjedekatarr – tarmkatarr. Jeg mener at det finnes bedre midler mot dette og at åkersnelle kun bør brukes om intet annet er mulig. Altså innvortes.
Derimot er den velegna til dampinhalasjon ved forkjølelse. 2 ts åkersnelle kokes i 20-25 minutter i en halvliter vann. Innhaler dampen et par minutter, ta pause, innhaler, ta pause, så lenge du orker. Bonus får du også, det virker positivt på huden.
En annen måte å bruke åkersnella er som hudvann. Da lar du urten trekke i et glass vann over natta, sil av, og bruk vannet som hudvann.
Ved magesmerter kan det dyppes omslag i åkersnelle vann som så legges på magen. Obs, da bør det være lunka vann.
Min favoritt er å bruke den som skyllemiddel i håret. De sjampoene jeg lager er som regel nok i seg selv, verken balsam eller annet er nødvendig. Men for å få ekstra god effekt av Ækte Urteshampo kan du koke opp åkersnelle vann, la det koke i minst 20 minutter, da blir kiselen frigjort og det er den som er effektiv. Vask og skyll håret som du ellers ville gjort, men til siste skyllevann bruker du åkersnella. Ha det over vasken eller en balje så du kan skylle gjennom flere ganger. Avslutt med å vri opp et håndkle og tull det rundt hodet. La det sitte i 20-30 minutter før du tørker håret på vanlig vis. Helst ikke med føner da, det sliter på håret.

Tidligere ble åkersnella regnet som et universalmiddel. Plinius mente til og med at den kunne stille blødninger bare man holdt en kvist i hånda. Så god er den kanskje ikke, men at den er et uvurderlig middel å bruke på vanskelige sår og mot eksem, ja det er helt sikkert. Dessuten motvirker den også infeksjoner og styrker hud og bindevev.

I hager blir åkersnelle ofte til ugress. Anbefales ikke å dyrke den. Uansett så er jo den viltvoksende best. Det gjelder vel det meste egentlig.

Det finnes nok mange myter om en så gammel plante, men jeg har foreløpig ikke funnet noen. Skal nok lete videre. Men den er knyttet til tussefolket. Og det synes jeg er meget logisk. Her på øya finnes det nemlig åkersnelle nesten bare på et område som ser ut som om trolla har brukt det til lekeplass. Se bildet under her. Ser du nøye etter så sitter det et menneske der også, bare for å rett perspektiv på størrelsen.
OBS! Åkersnelle kan forveksles med elvesnelle som er giftig. Vær sikker på hva du plukker om du finner den i naturen. Men elvesnella vokser i vann og har hul stengel. Uansett så synes jeg ikke at man kan være for forsiktig. Heller det enn å ta sjanser når det gjelder urter. 

Afrodisiske urter

Av: Grethe C Nordheim

Urteoversikt

Av: Grethe C. Nordheim

Hva er urter?

Av: feelings.no

Velg et tema

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS