Kategori: Feel good!

Lær å visualisere!

Av: Anne Bjørkedal

Å visualisere er egentlig å se noe for seg med øynene lukket.  Strengt tatt behøver ikke øynene være lukket, men når vi øver opp våre evne til visualisering, begynner vi med å lukke øynene.

 

Visualisering knytter seg altså til synssansen. Mennesker har større eller mindre evne til å visualisere.  Vi visualiserer hele tiden, denne evnen er knyttet til hvordan vi erfarer og opplever verden.  Men vi er ikke alltid vant til å observere våre egne bilder.

 

For å lure sinnet, er det derfor greit å bruke de andre sansene for å forsterke følelsen.  Visualisering er veldig nært knyttet til hvordan vi føler noe.

 

Men før vi går i gang med noen enkle øvelser, for hvem gidder vel å utføre noe om vi ikke vet hva det gjør, og hvordan vi kan ha nytte av det.  Derfor vil jeg begynne med å svare på hvorfor det er viktig å kunne å visualisere.

 

Dette er teorien:

Tanker er strøm og impulser som hjernen utskiller.  Denne strømmen gir beskjeder ikke bare inne i din kropp, men den påvirker strøm i luften, og siden svingninger alltid vil være en puls, vil den påvirke (det vi kaller telepati) alle andre levende vesener, men også strømmer i det som omgir oss, det vi kaller det mekanisme verdensbildet og som for en sjaman også er levende. 


På denne måten vil dine tanker alltid skape din virkelighet.  Å visualisere er å holde fast et bilde, å fryse en tilstand lenge nok til at den kan bli observert.  Det samme tenker vi om å  se med øynene oppe også. For egentlig er det jo bare atomer, alt sammen. 

 

Vi visualiserer ved å gi det vi kaller ting og gjenstander en ytre form, en strek som omgir ting og gir gjenstanden det vi kaller en overflate. 
Når vi lukker øynene senker vi hjernebølgene, fordi vår kropp og hjerne slipper taket i den kontroll den tror den må utøve i våken tilstand.  Vi gir beskjed om at vi kan slappe av, drømme, og at der ikke er ytre farer som truer.  Vi senker stresset i kroppen.

 

Ramme:
For mange er livet dessverre så stressende at vi opplever det motsatte når vi lukker øynene.  Alle de beskjeder vi skulle ha lyttet til i våken tilstand, kommer nå hulter til bulter, og vi finner at det bare gir mer stress å holde øynene lukket.

 

For å komme ned på et nivå der kroppen får beskjed om å vente med disse beskjedene og gå direkte til ”drømmemodus” kan du som en forberedelse til visualisering prøve denne metoden:


Lukk øynene og tenk deg at alt stress som omgir deg samler seg som mørke skyer omkring deg. Slipp ut all pust, begynn på 10, og når du puster inn drar du også inn dette stresset i kroppen. 

 

Kjenn hva det gjør med kroppen. Pust ut, men behold stresset. Pust inn på ni, og la kroppen trekke til seg enda mer stress, kjenn hva det gjør med kroppen.


Fortsette på 8, 7, 6… og la kroppen være en beholder som holder alt dette stresset inne. Helt til du kommer til 1.  Sitt nå med alt stresset lagret i kroppen, i stedet for å unngå alt det som ligger på vent og vil kommunisere med deg, tar du nå ansvar og tar det inn i deg uten å begynne å se det i ord og bilder. 

 

Din kropp vil få kontakt med det, og din kropp er mye bedre til å systematisere enn din hjerne.  Du lar stresset være i din kropp og sirkulere uten at det kommer i kontakt med dine tanker, mens du teller til ti en gang til.

 

Begynn så å slippe ut den informasjon som har blitt lest av din kropp.  Tenk at stresset er omgjort til materie eller masse, og begynner å renne ut gjennom dine føtter, ned til jorden der det kan begynne å gro og virke og jobbe for deg. Tell fra 1 og opp til 10, og la den fluytende massen renne ut for hvert utpust.

Du er nå klar til å begynne å øve deg i å visualisere.

 

Øvelse og repetisjon

Les instruksjonene før du går i gang med dem, og tenk at du skal forstå dem.  Tegn dem gjerne opp før du går i gang med øvelsen.


Vi har alle en firkantet hjerne som ønsker å kontrollere (venstre hjernehalvdel). Denne har ofte varsellamper som begynner å lyse om vi sier at vi skal koble den bort, så i stedet setter vi den i arbeid. Lukk øynene og begynn med å se hva det virkelig er du ser.


Er det lyst eller mørkt? Og i tilfelle det er både lyst og mørkt, prøv å danne deg et bilde av det som skjer foran øyelokkene dine; nyanser av grått, sort, nesten hvitt kan hende? Nærme eller lenger bort? Noe ser vi alltid, det gjelder bare å observere hva vi ser.  Her gjelder det egentlig å ikke se noe. Og skulle du ha en tanke som til stadighet dukker opp og lager former, få du si til deg selv at du sitter og visualiserer, og så får du ta en nærmere kikk på hva du ser da. Men krev at tanken skal vise seg som en form.


Etter hvert kan du tegne en strek mellom høyre og venstre øye og la streken fortsette utover på høyre og venstre side av hodet. Dette setter i gang funksjoner i din hjerne som forsterker visualiseringsevnen din. Dra streken så langt ut at du føler at hjernen din faller ned i kjeven omtrent. Lek deg med dette i noen minutter, og husk å observere uten å analysere.


Fokuser så på streken mellom øynene igjen. Lag to loddrette streker som faller loddrett, ett fra hvert øye. Lag et gulv ved munnen, slik at du har et rektangel inne i hodet.
Prøv å holde rektangelet på plass, samtidig som du observerer hva som skjer. Lek deg med rektangelet i ett minutt eller to. Husk å observere uten å analysere.

 

La øynene dine bli tunge og kjenn at de beveger seg bakover  - tenk deg at de faller nedover mot toppen av ryggraden, la dem hvile der.
Tegn et tak på rektangelet ditt, så det blir et hus, merk at huset kanskje begynner å bli tredimensjonalt, få farge? Vinduer?

La det bygge seg selv, eller hjelp til om du vil, og se hvordan dine tanker kreerer ett eller annet. Bry deg ikke om hvor flink du er, kun om å øve opp evnen til å se hva du ”ser”.

La huset leve sitt eget liv, du observerer kun hvordan din hjerne jobber.


Dette er eksempel på visualiseringsteknikker som setter i gang impulser i din hjerne som vi etter hvert skal lære oss å bruke til å forandre vår virkelighet.

 

Test smakssansen din!
Her er den klassiske øvelsen der du bruker de andre sansene dine til å få fram et bilde. Smaks-sansen er enklest å bruke. Sitt med øynene lukket, tenk deg at du biter dypt i skallet på en sitron, hold sitronen i hånden, kjenn at du blir klisset i håndflatene av saften på sitronen, lag noen mørke flekker i skallet. Vips, så har du skapt en sitron og du vil gi beskjed til dine hender om å gi beskjed tilbake til hjernen om å oppleve at du faktisk holder denne sitronen i hånda. Fiffig, nyt smaken og nyt din evne til å skape virkelighet.

Velg et tema

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS