Søvnvansker – et folkehelseproblem

Søvnvansker – et folkehelseproblem

Skrevet av: feelings.no

Søvnforstyrrelser og søvnvansker er et stadig økende problem i dagens moderne samfunn. Ser vi på ungdommens søvnrutiner, og ikke minst antall timer søvn de får pr. natt, kan vi med sikkerhet si at det ikke har utviklet seg i en positiv retning.


Ungdom sover stadig mindre, og de bruker også lengre tid på å sovne. Årsakene til dette kan være mange. Spesielt bruken av Pc og annen ny teknologi kan vise seg å bidra til ungdommenes søvnvansker, som problemer med å sovne inn. Stress og depresjoner kan også være en av årsakene, og her ser vi at det er flest jenter som har utfordringer.r pr. natt, kan vi med sikkerhet si at det ikke har utviklet seg i en positiv retning.

 

 

Tar igjen søvnen i helgene
Ungdommen selv er fult klar over at de sover for lite, og er bevisst at de ved å legge seg tidligere kan øke energinivået og bedre sine søvnrutiner. I stedet for de ca. 8.5 timene som ungdommen selv antar at de trenger, sover de gjennomsnittlig ca. 6.5 timer i ukedagene. Dette medfører ofte at de sover lenge i helgene, gjerne for å ”ta igjen” tapt søvn. Noe som for øvrig viser seg ikke å være tilfellet – tapt søvn er tapt søvn.

 

Det å ”ta igjen” søvn i helgene kan også vise seg å være heller negativt enn positivt. Ved å sove lite i ukedagene og mye i helgene forskyver vi den biologiske klokka som blant annet sier noe om når vi skal bli søvnige og når vi skal vr vi skal være våkne. For stor ubalanse og variasjon i dette mønsteret vil i lengden skape utfordringer, både for store og små.

 

Ungdommenes søvnvansker kan være noe mer alarmerende enn hos voksne. Dette er fordi vi i ungdomsårene skaper mange vaner og koblinger i hjernen, som vi tar med oss videre i livet. Dårlige søvnvaner er ikke noe særlig å ta med seg videre i livet. Dårlig søvn kan bidra til at man er mer utsatt for stress og man kan oppleve å bli veldig følsom i perioder med lite søvn. Dette er fordi kroppen ikke får den hvilen som den trenger, og vår terskel til å mestre hverdagens utfordringer blir mindre.

 

Heldigvis finnes det råd og tips til hvordan man kan endre sine søvnvaner. Les 5 enkle tips til hvordan du kan bedre og endre dine søvnrutiner!

 

For å lese mer om søvnvansker og ungdom, se forskning.no 


Noe positivt i postkassen

Bli med i facebook gruppen

En facebook gruppe hvor medlemmene deler positivitet!

Til Facebook gruppen

feelings.no - Feel good!

Disclaimer
Om oss | Kontakt oss

TIPS OSS
Send e-post

BIDRA MED INNHOLD?
Kontakt oss i dag

© feelings.no 2008 - 2024 | All kopiering og videreformidling av innhold på feelings.no er forbudt uten skriftlig tillatelse.
En tjeneste fra Comito AS